Aamupala - päivän tärkein ateria

04.01.2022

Kuten varmasti tiedätkin, että aamupala on päivän tärkein ateria. Unen aikana keho on ollut pitkään paastossa. Tämän vuoksi on tärkeää tarjota keholle nestettä sekä paljon ravintoaineita. Englannin kielinen sana "breakfast" onkin suoraan suomennettuna "katkaise paasto". Aamulla hyvin syöty aamupala vähentää väsymistä ja monipuolinen ravintoaineiden saanti aamusta asti estää meille kaikille tuttua iltanapostelua.

Aamu on hyvä aloittaa ensimmäiseksi lasillisella vettä. Halutessaan veteen voi lisätä suolaa, kurkkua tai vaikka sitruunaa. Vesi huuhtelee kehosta kuona-aineet ja tehostaa aineenvaihduntaa. Aineenvaihdunnan kiihtyminen vähentää turvotusta sekä lisää kuona-aineiden poistumista kehosta päivän aikana. Kahvikupillinen on myös hyvä sijoittaa aamun yhteyteen. Tästä lisää Tiesitkö tätä kahvista? kirjoituksessa.

Yön jälkeen maksan hiilihydraattiarvot ovat laskeneet. Aamulla olisi hyvä saada nostettua hiilihydraattiarvot esimerkiksi täysjyväviljalla, marjoilla ja hedelmillä sekä siemenillä ja pähkinöillä. Hiilihydraatit on muutenkin hyvä nauttia aikaisin, jotta ne palavat päivän aikana. 

Hiilihydraattien lisäksi aamulla on hyvä nauttia vähintään 20 grammaa proteiinia. Perinteinen kaurapuuro on siis oiva vaihtoehto, mutta pelkkä puurolautasellinen ei välttämättä olekaan paras vaihtoehto. Miksi?

Puuro sisältää paljon hiilihydraatteja. Vaikka hiilihydraatit ovatkin ihmisen pääasiallinen ravinnonlähde, eivät ne kuitenkaan ole keholle välttämättömiä. Puurosta saadut kuidut kuitenkin tekevät hyvää suolistolle. Kuituja syödessä on hyvä muistaa säännöllinen veden juonti, jotta suolisto ei mene tukkoon.

Mitä sitten syödä aamulla? Lisää puuron joukkoon esimerkiksi maitorahkaa, mustikoita, banaania sekä halutessasi mehukeittoa. Mehukeiton voi myös juoda tai halutessaan vaihtaa sen tuoremehuun. Puuro tarjoaa kuidut, maitorahka proteiinin, mustikat, banaani sekä mehukeitto/tuoremehu sokerit. Näin saat aloitettua päivän ravintorikkaasti ja huomaat olevasi kylläisempi pidempään.Ostoslista

Yhden viikon esimerkki

Annospuuro

Elovena: neljä viljaa annospikapuuro, 6pss

2,09€

Raejuusto

Valio: pehmeä maitorahka, rasvaton, 500g

1,55€

Mustikka, pakaste tai tuore

Pakkasmarja: suomalainen mustikka, 1kg

9,75€

Banaani

7 kappaletta

2,06€

Mehukeitto

Valio: mustikkakeitto, sokeroimaton, 1kg

2,45€

Yhteensä


17,90€