Tiesitkö tätä kahvista?

09.02.2022

Kahvi näyttelee suurta roolia suomalaisessa kulttuurissa, niin arjessa kuin juhlassakin. Kahvia voidaan nauttia useilla eri tavoilla ja se luo miellyttäviä hetkiä niin yksin kuin ystävienkin seurassa. Me suomalaiset olemme tunnetusti kahvikansaa jo nuoresta lähtien ja kuulummekin maailman innokkaimpiin kahvinjuojiin.

Aromikas kahvi ja laadukkaat suodatinpussit uuttavat hyvän kahvin. Nykyään on tarjolla yhä enemmän kahvivaihtoehtoja. Kahvihyllyjä värittävät erilaiset alkuperämaakahvit erilaisine makuvivahteineen. Myös paahtoastevalikoima on merkittävästi rikastunut.

Nykyään on tarjolla myös lukuisia eri tapoja juoda kahvia. Erilaiset kahvinvalmistustavat, kuten pikakahvit, kapselikeittimet sekä uudentyyppiset kylmänä nautittavat valmiit kahvijuomat rikastuttavat kahvinkulutustapojamme ja tuovat siihen mukavaa vaihtelua.

Nautinnon lisäksi kahvilla on monia olotilaa ja terveyttä parantavia vaikutuksia. Monilla varmasti tuleekin ensimmäisenä mieleen kahvista löytyvä stimulantti nimeltään kofeiini. Vireystilan lisäksi kofeiini vaikuttaa aivoissa positiivisesti lähimuistin toimintaan, valppauteen sekä keskittymiskykyyn. 

Tiesitkö, että kofeiini on oikeasti päihde? Ja vieläpä maailman käytetyin! Sitä on luontaisesti yli 60:ssä kasvilajissa. Kuten varmasti tiesitkin, että kahvi aiheuttaa riippuvuutta. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi kofeiinista. Saatat huomata pään särkyä, väsymystä ja vireystilan laskua, mikäli aamukahvi on jäänyt juomatta. 

Nämä edellä mainitut oireet ovat vieroitusoireita. Liiallinen määrä sekä liian myöhään nautittu kofeiiniannos vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun, joka pitkällä juoksulla heikentää kehon omaa luonnollista vireystilaa. Kahvia tulisikin tämän vuoksi nauttia maltillisesti 1-3 kupillista päivässä mielellään painottuen aamu- ja iltapäivään.

Nauti siis kuppi aamulla ennen töitä nostaaksesi vireystilaa. Toinen kuppi on hyvä nauttia esimerkiksi ruokailun yhteydessä lisäämään aineenvaihduntaa. Kolmas kuppi ei välttämättä ole tarpeellinen, mutta se onkin ihana säästää työpäivän jälkeen rentoutumishetkeen perheen tai ystävien kanssa!

Millainen on sinun täydellinen kahvihetki?